Zó voorkom je dat je hond zich gaat vervelen

10 Jun 2024

Zó voorkom je dat je hond zich gaat vervelen

Honden zijn dol op avontuur. En als baasje wil je dit dus volop aan je hond bieden. Hoe kun je dit nu het beste doen? En wat zijn nog meer manieren om verveling bij je hond te voorkomen? We delen praktische tips. Ken jij ze allemaal al?

 

Op avontuur

 

Ga lekker vaak op pad met je hond. Natuurlijk moet je je hond dagelijks uitlaten, daar valt al veel te beleven. Doe dit niet zo snel mogelijk, maar neem echt de tijd om met je hond de deur uit te gaan. Al heb je het nog zo druk! Dit is voor je hond immers een van de leukere momenten van de dag. Laat je hond ook los in gebieden waar dit kan, nadat je je hond hebt getraind. Loop trouwens niet altijd hetzelfde rondje, maar wissel dit af. Of bezoek zelfs een heel nieuw gebied, als je daar de tijd voor hebt in het weekend bijvoorbeeld. Met een honden bench vervoer je je hond, die de autorit vaak al fantastisch vindt. Op zo’n nieuwe locatie pak je natuurlijk helemaal genoeg tijd om het terrein te verkennen samen. Je hond ontdekt hier allemaal nieuwe geuren en geluiden. Dat is geweldig!

Lekker spelen

Honden zijn dol op spelen. En spelen kan op een heleboel manieren. Zo vinden honden trainen al leuk, waarbij ze nieuwe commando’s leren. Ook voerpuzzels en andere ingewikkelde spelletjes dagen je hond mentaal uit. Verstop bijvoorbeeld een traktatie voor je hond, die je hond mag zoeken. Waar is dit nu te vinden? Het is voor jou meteen hilarisch om hiernaar te kijken. Veel honden zijn gek op speuractiviteiten, waar je dus zeker iets op kunt bedenken. Je kunt ook voorwerpen verstoppen en je hond daarna opdragen om dit te vinden. Of gooi een bal die je hond weer bij je terug moet brengen, natuurlijk ook wel bekend als apporteren. Touwtrekken is tevens een leuk idee. Na zo’n moment van inspanning kan je hond trouwens flinke trek hebben. Doe dan dus het hondenvoer in de bak, zodat je hond weer nieuwe energie pakt. Al kan het ook zo zijn dat je hond eerst uitgebreid een dutje gaat doen. Het is maar net wat er in het ritme past.

Sociaal leven

Honden zijn sociale dieren. Geef ze daarom ook een sociaal leven! Je maakt je hond er echt niet blij mee als er het grootste deel van de dag niemand thuis is, en de hond maar alleen zit te wachten. Breng de hond dan liever naar een hondenoppas. En op veel kantoren mag je een hond meenemen, in goed overleg. Hier leert je hond meteen nieuwe mensen kennen. Ook vinden veel honden het leuk om te spelen met andere honden, in het park bijvoorbeeld. Heb je familieleden of vrienden met een hond? Organiseer dan speciale speelafspraakjes. Of ga bij elkaar op visite en neem de hond gezellig mee.

Liefde en aandacht

Je voorkomt verveling ook als je je hond veel liefde en aandacht geeft. Sta altijd klaar voor het dier, want dat maakt je tot een goed baasje. Spelen, knuffelen, wandelen of relaxen op de bank, je hond is het liefst altijd bij je in de buurt. Als je dit toelaat, bouw je een sterke band met je lieve viervoeter op.

Verveling herkennen

Tot slot: weet ook hoe je verveling herkent bij een hond. Dit kan zich uiten in verschillende soorten gedrag. Veel honden vertonen dan destructief gedrag. Zo kan een hond gaan kauwen op meubels. Of speelgoed steeds maar weer kapot maken. Ook overmatig blaffen kan een teken van verveling zijn. Houd dit gedrag dus goed in de gaten bij je hond. Twijfel je? Een dierenarts kan hier ook over meedenken. Maak dan bijvoorbeeld filmpjes van het gedrag van je hond en laat dit aan de dierenarts zien.

Zorg voor een mooi leven boordevol avontuur voor je hond. Dit maakt namelijk dat je hond een gelukkiger en gezonder leven leidt. Zowel voor de mentale als de fysieke gesteldheid van het dier is dit belangrijk. Welke tip kende jij nog niet?