Terugkeer van het masker? Wat experts zeggen over het opnieuw maskeren van kinderen te midden van stijgende RSV, griepgevallen

10 Nov 2022

Terugkeer van het masker? Wat experts zeggen over het opnieuw maskeren van kinderen te midden van stijgende RSV, griepgevallen

Toenemende gevallen van RSV en griep zorgen ervoor dat ouders zich afvragen of hun kinderen zich weer moeten maskeren. (Foto: Getty Creative)

De afgelopen jaren was COVID-19 een groot probleem op weg naar de winter. Maar nu is er een zogenaamde tripledemie van ziekten in omloop - en de gevallen stapelen zich op.

Momenteel beginnen in de VS het aantal griepgevallen toe te nemen, waarbij 9% van de tests voor virussen positief terugkomen voor griep, volgens gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De CDC merkt ook op dat 4,3% van de bezoeken aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg momenteel betrekking hebben op een luchtwegaandoening die "boven de uitgangswaarde" ligt.

Tegelijkertijd nemen de COVID-19-gevallen weer toe, volgens CDC-gegevens. Dat is echter niet alles. Gevallen van respiratoir syncytieel virus (RSV) schieten omhoog. Een verbluffende 18,2% van de tests voor RSV zijn onlangs positief teruggekomen, volgens de CDC, met een grafiek die landelijke gevallen bijhoudt die de afgelopen weken een bijna verticale stijging laten zien.

Er druppelen berichten binnen over scholen die sluiten als gevolg van uitbraken van griep, RSV en COVID, wat aangeeft dat ademhalingsvirussen dit seizoen voor chaos zullen zorgen. Met dat alles is het begrijpelijk dat u zich afvraagt ​​of u uw kind opnieuw een masker moet opzetten om het te beschermen tegen aandoeningen van de luchtwegen.

Dr. Betty Choi, een kinderarts, kinderboekenschrijfster en moeder van twee kinderen in het centrum van Californië, vertelt Yahoo Life dat ze haar 6- en 9-jarige kinderen opnieuw laat maskeren nadat ze hen eerder had toegestaan ​​om maskervrij te gaan tijdens kleine bijeenkomsten.

"Het dragen van een masker is in veel landen een normale en eenvoudige volksgezondheidsstrategie, ruim voor de COVID-19-pandemie. We zijn geïnspireerd om deze praktijk als gezin over te nemen", legt Choi uit. Choi zegt dat haar familie maskers gebruikt om "de verspreiding van besmettelijke infecties te minimaliseren" en merkt op dat het ook een poging is om consistente kinderopvang te behouden.

"We hebben geen extra kinderopvang en gemiste schooldagen hebben een negatieve invloed op het werk en andere verantwoordelijkheden van ouders", zegt Choi.

Verhaal gaat verder

Ondernemer Lionel Mora vertelt Yahoo Life dat hij heeft besloten zijn 5-jarige dochter weer een masker te laten dragen. "Nu iedereen weer normaal samenkomt, zien we zoveel ziekteverspreiding", zegt hij. "Het immuunsysteem van iedereen lijkt een beetje extra gevoelig te zijn door zo lang binnenshuis en geïsoleerd te zijn."

Mora zegt dat het dragen van een masker voor zijn dochter een manier is om haar terug te "rusten" in drukke omgevingen zoals school "waar kinderen weer ziektekiemen verspreiden, om haar te beschermen tegen alle ziektes en haar in staat te stellen veilig deel te nemen."

Dr. William Schaffner, specialist in infectieziekten en professor aan de Vanderbilt University School of Medicine, vertelt Yahoo Life dat het "een redelijk idee" is voor ouders om hun kinderen weer te laten maskeren. "We hebben via COVID geleerd dat maskers inderdaad een extra beschermingslaag bieden", zegt hij. "We hebben verwacht dat mensen van alle leeftijden die zichzelf willen beschermen dit zullen doen."

Dr. Marc Hicar, specialist in pediatrische infectieziekten aan de Universiteit van Buffalo in New York, vertelt Yahoo Life dat dit "volkomen redelijk" is, vooral als je familieleden hebt die immuungecompromitteerd zijn of als je kind worstelt met griep of RSV in de verleden.

Hij voegt echter een waarschuwing toe: "Deze infecties zijn moeilijk te vermijden als ze zich door de gemeenschap verspreiden en het perfecte maskergebruik door een kind kan een moeilijke vraag zijn." Hicar wijst er ook op dat, hoewel de CDC richtlijnen heeft voor maskering om de verspreiding van griep te voorkomen, er geen officiële aanbeveling is voor mensen die niet besmet zijn om zich te maskeren wanneer de verspreiding van griep in de gemeenschap hoog is.

Dr. Ashanti Woods, een kinderarts bij Mercy Medical Center in Baltimore, Maryland, vertelt Yahoo Life dat maskeren om RSV te vermijden ook lastig kan zijn. "Omdat RSV het meest op peuters en zuigelingen valt, kan het een uitdaging zijn om te suggereren dat maskers een aanzienlijke impact zullen hebben, aangezien maskers mogelijk niet goed worden gedragen en niet worden aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar", zegt hij.

Om uzelf en uw gezinsleden te beschermen, raadt Schaffner aan iedereen te vaccineren tegen griep en COVID-19. (Helaas is er nog geen vaccin voor RSV - maar het is in de maak.) "Overweeg dan om een ​​masker te dragen als je in samenspelomstandigheden bent", voegt hij eraan toe.

Handhygiëne is ook belangrijk om de verspreiding van RSV te voorkomen, zegt Hicar. "De meeste gegevens laten zien dat RSV wordt verspreid door contact met secreties, dus handhygiëne kan de meest effectieve van deze interventies zijn", zegt hij.

Als je weet dat je je niet altijd zult maskeren, maar onder bepaalde omstandigheden misschien wel, raadt Woods aan om de niveaus van ademhalingsvirussen in je omgeving in de gaten te houden en dienovereenkomstig te maskeren. "Persoonlijk ben ik voorstander van seizoensmaskering wanneer de ziektelast hoog is, aangezien het resultaat ademhalingsfalen kan zijn en een lokale IC geen ruimte heeft om voor een kind te zorgen", zegt hij.

Schaffner zegt dat hij niet verwacht dat de meeste mensen weer maskers gaan gebruiken, maar dat hij wel verwacht dat ze dat wel zullen doen. "Er is een deel van de bevolking dat preventiemaatregelen heeft opgepakt en nu meer gezondheidsbewust is", zegt hij. "Ze zullen maskers dragen als griep, COVID en RSV hoog zijn in hun gemeenschappen. Dat is logisch."

Welzijn, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​leer de wie achter de hooligan kennen met de nieuwsbrief van Yahoo Life. Meld u hier aan.