6 eetgewoonten om je lichaam voor te bereiden op de 'Tridemic'

10 Nov 2022

6 eetgewoonten om je lichaam voor te bereiden op de 'Tridemic'

De afgelopen jaren hebben we ons moeten concentreren op het opbouwen van ons immuunsysteem om te helpen bij de bestrijding van COVID-19. Helaas waarschuwen experts dat COVID niet de enige ziekte is waar we dit jaar voorzichtig mee moeten zijn. De New York Times heeft onlangs een artikel gepubliceerd over wat medische professionals de 'tridemie' noemen, een nieuwe term die voortkomt uit een toename van griepgevallen dit seizoen, een toename van RSV-gevallen in kinderziekenhuizen dit jaar, en een nog steeds -huidige COVID-19 pandemie.

Vanwege deze drievoudige bedreiging voor onze gezondheid deze winter, raden experts aan dat mensen hun immuniteit proberen op te bouwen, hoe ze maar kunnen. Hoewel de staat van iemands immuniteit van veel factoren afhangt, waarvan sommige oncontroleerbaar zijn, kunnen we ons concentreren op een beter immuunsysteem door het opnemen van immuunversterkende eetgewoonten in onze dagelijkse voeding.

"Als u uw immuunsysteem sterk wilt houden tegen verkoudheid, ziektekiemen en andere ziekten, vul dan volwaardige voedingsmiddelen aan, zoals kleurrijke producten, magere eiwitten, magere zuivelproducten en volle granen", zegt Amy Goodson, MS , RD, CSSD, LD, auteur van The Sports Nutrition Playbook en lid van onze Expert Medical Board. "Deze voedingsmiddelen zitten boordevol voedingsstoffen om je lichaam te helpen sterk te blijven en te vechten tegen wat op zijn pad komt."

Lees verder om meer te weten te komen over specifiekere eetgewoonten die u vandaag kunt toepassen om u te helpen vechten tegen de verwachte tridemie.

Vul antioxidanten bij

groenten en fruit

Een van de beste manieren om je weg naar een betere immuniteit te 'eten', is door meer antioxidanten in je dagelijkse voeding op te nemen.

"Antioxidanten zoals flavonoïden, anthocyanines en carotenoïden helpen bij het bestrijden van vrije radicalen (ook bekend als de slechteriken) die mogelijk schade aan je cellen kunnen veroorzaken en je immuunsysteem kunnen aantasten", zegt Goodson. "En gelukkig zijn deze voedingsstoffen te vinden in al je kleurrijke producten." Als je nieuwsgierig bent naar meer van deze antioxidanten in je dagelijkse routine, heeft Goodson enkele eenvoudige tips voor veelvoorkomende voedingsmiddelen om te proberen.

Verhaal gaat verder

"Flavonoïden zijn te vinden in bessen, boerenkool, kool, pure chocolade, thee en sojabonen. Anthocyanines (een soort flavonoïde) zijn natuurlijk geproduceerde pigmenten die bloemen hun rode, paarse en blauwe kleur geven, dus denk aan bessen, druiven , granaatappels en zelfs rode wijn. En carotenoïden komen voor in oranje, gele en rode producten zoals zomerpompoen, pompoen, mango en abrikozen", zegt Goodson.

Eet vitamine C-rijk voedsel

Vitamine c is een specifieke antioxidant waarvan bekend is dat het helpt om je immuunsysteem sterk te houden en je lichaam helpt om ziektes te bestrijden. Je kunt deze vitamine aanvullen, maar Goodson raadt aan om het zo mogelijk via je voeding te krijgen.

"Terwijl je misschien denkt aan sinaasappels en sinaasappelsap, die veel vitamine C bevatten, kun je vitamine C ook krijgen van tomaten en tomatensap, rode paprika, andere citrusvruchten zoals aardbeien en groene groenten zoals spinazie en groene bonen."

GERELATEERD: 5 gezonde eetgewoonten om COVID-19 te bestrijden, volgens de WHO

Eet voedsel met veel zink

donkere chocolade

Mensen associëren vitamine C vaak met immuniteit, maar "zink is een krachtig mineraal dat ook helpt om een ​​sterk immuunsysteem te behouden", zegt Goodson. En net als bij veel andere vitamines en mineralen, kun je zinksupplementen nemen als je dat nodig hebt. Het opnemen van meer zink in uw dieet via het voedsel dat u eet, is echter eenvoudiger dan u misschien denkt.

"Rundvlees wordt beschouwd als een uitstekende bron van zink en levert bijna de helft van wat je op een dag nodig hebt", zegt Goodson. "Dus het kiezen van een mager stuk rood vlees bij een maaltijd kan je helpen deze essentiële voedingsstof op te vullen." Als je niet van rood vlees houdt, kun je zink ook binnenkrijgen via 'peulvruchten, noten, zaden, zuivelproducten en zelfs pure chocolade'.

Drink meer smoothies

Groenten en fruit voorzien je lichaam van belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten, maar het kan soms moeilijk zijn om gedurende de dag voldoende porties binnen te krijgen. Een oplossing hiervoor is het maken van een smoothie boordevol fruit en groenten.

"Een smoothie boordevol antioxidanten en immuunversterkende ingrediënten is een uitstekende manier om je lichaam voor te bereiden op de dreigende tridemie, en ze zijn ook een geweldige manier om deze voedingsstoffen voor je kinderen te krijgen om zich ook tegen RSV te beschermen", zegt Trista Best , MPH, RD, LD, bij Balance One Supplements. "Sommige ingrediënten om te overwegen zijn bosbessen, spinazie, papaja's, lijnzaad, boerenkool, mango en gember. Overweeg een basis van vitamine C-rijk natuurlijk sinaasappelsap of kefir voor probiotica."

GERELATEERD: Het beste fruit om te eten voor een sterker immuunsysteem

Snack met noten en zaden

Het is goed om tijdens verschillende maaltijden immuunversterkend voedsel te eten, maar hoe zit het met je tussendoortjes tussen deze maaltijden?

"Immuunversterkende snacks zijn een uitstekende manier om voedingsstoffen te integreren die beschermen tegen ziektes. Dus ruil je gebruikelijke chips of popcorn in voor noten en zaden", zegt Best. "Noten zoals amandelen en walnoten, of zaden zoals zonnebloem en pompoen, bevatten veel vitamines en mineralen die helpen bij het reguleren en ondersteunen van het immuunsysteem. Deze voedingsstoffen omvatten B6, fosfor, selenium en magnesium, samen met gezonde vetten die ontstekingen helpen verminderen die anders kan het de immuunfunctie verstoren."

Geniet van gefermenteerd voedsel

En last but zeker not least, het eten van een gezonde dosis gefermenteerd voedsel kan "probiotica leveren, dit zijn nuttige bacteriën die de immuunfunctie ondersteunen", zegt Best. "Probiotica kunnen de immuniteit helpen door stoffen af ​​te scheiden die het immuunsysteem ertoe aanzetten om sterker te reageren, waardoor wordt voorkomen dat ziekteverwekkers wortel kunnen schieten en ziekte kunnen veroorzaken."

Als je op zoek bent naar lekker voedsel dat rijk is aan probiotica, raadt Best yoghurt aan met levende, actieve culturen, kazen zoals gouda, mozzarella en cheddar, kefir, zuurkool, augurken, appelciderazijn, miso en kimchi.