6 eetgewoonten die eigenlijk ongeordend gedrag zijn, zeggen diëtisten

10 Nov 2022

6 eetgewoonten die eigenlijk ongeordend gedrag zijn, zeggen diëtisten

Er zijn enkele veelvoorkomende eetgewoonten waarvan mensen kunnen aannemen dat ze volkomen gezond zijn, maar die in feite schadelijk kunnen zijn voor uw geestelijke gezondheid. Sommige mensen zijn in staat bepaalde voedingsgerelateerde gedragingen in hun levensstijl op te nemen zonder zich daardoor al te beperkt of gestrest te voelen. Sommige mensen kunnen echter meer vatbaar zijn voor eetstoornissen of eetstoornissen.

Uiteindelijk is het een goed idee om te kijken hoe uw gewoonten en uw manier van denken over voedsel op u van invloed zijn. We spraken met voedingsdeskundigen en diëtisten om erachter te komen wat ze keer op keer bij hun klanten zien dat een teken kan zijn van ongeordend gedrag rond voedsel.

Als je merkt dat je een van deze gedragingen vertoont, betekent dit niet dat je automatisch een eetstoornis of zelfs verstoorde eetneigingen hebt, maar het betekent wel dat je misschien met een professional wilt praten om meer te weten te komen.< /p>

Laten we eens kijken welke eetgewoonten wanordelijk gedrag kunnen zijn.

Opzettelijk maaltijden overslaan

Vrouw met een leeg bord

Maaltijden overslaan of niet-calorische dranken vervangen in plaats van maaltijden om calorieën te 'bewaren' voor later, kan een teken zijn van dieper wanordelijk gedrag. Een voorbeeld hiervan is het constant overslaan van het ontbijt en alleen koffie drinken.

Niet alleen bespaart u uw calorieën door het overslaan van het ontbijt mogelijk ongeordend, het zal later op de dag waarschijnlijk ook de honger en het hunkeren naar meer en het nog moeilijker maken om u aan uw voedingsdoelen te houden.

We spraken met Kayley Myers MS, RDN, die uitlegde hoe goed restrictief gedrag schadelijk kan zijn. "Een veel voorkomende ongeordende eetgewoonte is het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen om te compenseren voor wat je eerder op de dag hebt gegeten. Dit wordt meestal gevoed door regels over wat we 'moeten' eten in plaats van onze interne ervaring", zegt Myers.

GERELATEERD: 4 gevaarlijke bijwerkingen van een restrictief dieet

Obsessief calorieën tellen

Het tellen van calorieën is controversieel in de ongeordende eetruimte. Sommige mensen kunnen hun voedsel volgen met het tellen van calorieën met zeer minimale negatieve bijwerkingen. Anderen kunnen echter angstig worden bij het zien van het aantal calorieën van hun maaltijden of dagelijkse totalen.

Verhaal gaat verder

Het tellen van calorieën of het tellen van macro's kan ongelooflijk overweldigend zijn zonder professionele ondersteuning of begeleiding over wat deze cijfers betekenen. We adviseren om samen te werken met een diëtist om ervoor te zorgen dat u ondersteuning en educatie krijgt bij het volgen van uw voedsel.

Het tellen van calorieën in voedingsmiddelen die al heel weinig calorieën bevatten, zoals mosterd, kruiden of hete saus, kan erop wijzen dat er een verstoord patroon in het spel is.

Obsessie met voedselkwaliteit

man eet niet

Er is een nieuw type eetstoornis in de buurt, orthorexia genaamd. In plaats van eten te beperken of eetbuien te beperken, eten mensen met dit soort stoornis consequent en kunnen ze ongelooflijk gezond en evenwichtig lijken in hun keuzes. Intern hebben ze echter veel stress en angst omdat hun voedselkeuzes 'schoon' zijn, en dit kan hun geestelijke gezondheid aantasten.

Met de opkomst van sociale media en 'wat ik eet op een dag-video's' zwaaien diëtisten met rode vlaggen over de toename van orthorexische neigingen.

Mandy Tyler, M.Ed, RD, CSSD, LD vertelde ons: "Extreme focus of obsessie met 'schoon' eten kan een vorm van eetstoornis of mogelijke orthorexia worden. Wat begint als een verlangen om gezond te eten kan leiden tot een eliminatie van veel voedingsmiddelen die niet voldoen aan de individuele definitie van 'gezond' of 'schoon'."

Alleen vasthouden aan individuele "veilige" voedingsmiddelen

Er zijn veel redenen waarom iemand het gevoel kan hebben dat bepaalde voedingsmiddelen onveilig zijn. Afgezien van eventuele allergieën, is het mogelijk dat bepaalde voedselgevoeligheden of gezondheidsproblemen ervoor hebben gezorgd dat bepaalde voedingsmiddelen ongelooflijk schadelijk zijn.

Mensen met het prikkelbare darm syndroom, of IBS, melden vaak angst voor voedsel als gevolg van gastro-intestinale reacties. Dit is geldig, maar supercomplex en vereist vaak opgeleide medische professionals voor ondersteuning.

Andrea Senchuk, RD, MHSc, een door Monash opgeleide diëtist, legde uit hoe IBS en voedselangsten met elkaar in verband kunnen worden gebracht.

"IBS kan verontrustend zijn om mee te leven. Er is geen remedie, de symptomen fluctueren en het zoeken naar een effectieve behandeling kan voelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is dus niet verwonderlijk dat in hun poging om het hoofd te bieden aan onverbiddelijke spijsvertering symptomen, ontwikkelen veel mensen met IBS een verstoord eetgedrag.Gedreven door angst voor pijnlijke krampen, gênant gas, dringende diarree of dagenlange constipatie, kunnen sommige IBS-patiënten chronisch te weinig eten, maaltijden overslaan of zich strikt houden aan een korte lijst van 'veilige 'voedsel', zegt Senchuk.

Jezelf laten struikelen

Voedselschuld, of voedsel als 'slecht' beschouwen, kan ons voedsel moraliseren. Als je worstelt met ongeordend eetgedrag, kun je na het eten enorme hoeveelheden schuld en schaamte voelen. Vaak worden deze scenario's geassocieerd met willekeurige, zelfopgelegde regels rond voedsel die al dan niet geworteld zijn in de wetenschap.

KeyVion Miller RDN, LDN, diëtist en culinaire voedingsdeskundige zegt: "Schuldgevoel kan ontstaan ​​doordat je iets hebt gegeten na een bepaald tijdstip van de dag of omdat je extra angstig bent omdat je honger hebt terwijl het nog geen bepaald tijdstip is. Soms in onze zoektocht om gewicht te verliezen of te doen wat we denken dat 'gezonder' is, negeren we onze geestelijke gezondheid. We mogen onze emotionele gezondheid niet in gevaar brengen om een ​​huidige trend te volgen die echt niet helpt."

Het schrappen van hele voedselgroepen

De meerderheid van de bevolking, met uitzondering van specifieke gezondheidsproblemen, zou er goed aan doen om evenwicht in hun dieet op te nemen. Wanneer we hele voedselgroepen verwijderen of weglaten, voelen we ons vaak beperkter en hebben we later meer kans op eetbuien.

Met name wanneer we een hele voedselgroep schrappen met de bedoeling om af te vallen of vanwege de angst voor gewichtstoename, zien we een toename van de kans dat dit een verstoord patroon is.

Kim Arnold, RDN van Enlitened Nutrition gaat verder op dit onderwerp in. Arnold zegt: "Het verwijderen of ernstig beperken van een hele voedselgroep vanwege de angst dat het een negatief effect heeft op het gewicht of een slechte gezondheid veroorzaakt, is een vorm van ongeordend eten. Ik zie dit vaak bij koolhydraten en suiker. Er zijn veel koolhydraten die hoogwaardige voeding bieden en energie en kan een gezond gewicht ondersteunen. Ik ben er vast van overtuigd dat al het voedsel past als het niet tot het uiterste wordt genomen."